Tandklinik NV

Frederikssundsvej 80 B, 5., 2400 Kbh. NV.
Tlf. 3810 3940.

Ikiueqqaarneq

Tanden slået ud

Mange voksne og hvert andet barn kommer til skade med tænderne. Med den rigtige hjælp kan hver anden udslåede tand gro fast igen. Hvis tanden er slået ud, er der tre regler at huske på.

Find tanden

Opbevar tanden fugtigt
Tag til tandlægen eller skadestuen så hurtigt som muligt
Tanden skal ikke rengøres.

Hvis tanden bliver opbevaret fugtigt, kan hver anden tand gro fast igen.
Det optimale er at opbevare tanden i fysiologisk saltvand, der hører til standardudstyret i en ambulance. Men mælk eller vand er også godt. En anden løsning er at lægge tanden i en tæt lukket plasticpose eller i noget "køkkenfilm" og lukke stramt til.

Et gammelt råd er at opbevare tanden i munden - enten den tilskadekomnes eller en hjælpers mund. På grund af den store risiko for at komme til sluge tanden, er det dog ikke den bedste løsning.

Hvis man ikke kan man ikke komme til tandlægen hurtigt, kan tanden opbevares i kølig mælk. Men også for tænder gælder det, at hurtig hjælp er dobbelt hjælp.

Tanden løsnet

Oftest sker der ikke andet, end at tanden vokser fast igen. Er tanden meget løs, er det nødvendigt at ringe til os eller Tandlægevagten om en akut tid. Tandlægen vil så fixere tanden til nabotanden om muligt. Der vil være en vis risiko for at tandnerven er beskadiget efter en voldsom løsning. I så fald må tanden rodbehandles.

Tanden knækket

Kan man se en rød blødende plet på brudfladen, er tandnerven beskadiget, og det kan give smerter. Ring til os eller Tandlægevagten om en akut tid. Er der ingen plet at se, vil tanden være følsom, men behandlingen kan godt vente en eller to dage.

Tabt fyldning

Det generer tungen og kan være tegn på, at der er hul i tanden under fyldningen. Desuden samles der madrester og bakterier i hullet, hvilket forværrer tilstanden. Du skal derfor kontakte os for at få en tid snarest.

Smerter i tanden

Har du tandpine efter, at du har drukket noget koldt eller varmt, eller tandpine efter du har tygget i noget hårdt, kan du tage et par smertestillende piller og kontakte os - for risikoen for, at det bliver værre, er stor. En rigtig voldsom tandpine er så uudholdelig, at det kræver akut tandlægehjælp. Det kan skyldes en infektion i tandnerven eller den omkringliggende kæbeknogle, samt at tandkødet er blevet inficeret. Der dannes overtryk i tanden og knoglen på grund af infektionen. Det er denne tilstand, der er så smertegivende. Det er nødvendigt at fjerne tandnerven og dermed overtrykket for at få smerten til at forsvinde.

Vågner du med smerterne om natten, er det en god idé at ligge højt med hovedet. Derved falder trykket i tanden en smule. Sent i forløbet kan koldt vand lindre.
Du kan sende os en mail eller ringe tidligt om morgenen til klinikken. Vi skal nok hjælpe.

Er du så uheldig, at smerten opstår i weekenden eller f.eks. juleaften, må du en tur i Tandlægevagten.